Handige Informatie

Buitenboordmotoren zijn in verschillende uitvoeringen; kortstaart, langstaart, extra langstaart en ultra langstaart. (te vinden op het motor plaatje)

S=Short/kortstaart           spiegelhoogte ~38-42cm
L=Long/langstaart spiegelhoogte ~51-53cm
X=Extra/extra langstaart spiegelhoogte ~62-65cm
U=Ultra/ultra langstaart spiegelhoogte ~75-77cm

De spiegelhoogte van een boot (de achterkant) bepaalt wat voor buitenboordmotor u moet hebben. Bij een kortstaart is de spiegelhoogte (bovenkant waar de motor op ligt tot onderkant boot) ~38cm. Bij een langstaart is deze spiegelhoogte ~51cm. Deze twee hoogtes beheersen bijna de gehele markt.

 

Opblaasboten en kleine tour- en visboten hebben vaak een kortstaart vanwege een vlakke bodem. Boten met een V-bodem hebben een langstaart nodig. Zeilboten hebben een bolle bodem en dus een lang- of ultralangstaart nodig (wip-wap effect).

Voor alles zijn er uitzonderingen dus meten is weten.

Deze hoogtes zijn belangrijk:

Langstaartmotor                            Kortstaartmotor

Voor het seizoen: gebruik altijd nieuwe benzine of mix het 50/50 met de oude. Gebruik nooit oude benzine bij injectiemotoren. Controleer altijd de benzinetank op water – zeker na langdurige stilstand. Water is funest voor benzine injectiemotoren. Water is zwaarder dan benzine, daardoor komt het water het eerst in de carburatie bij oppompen, met alle gevolgen van dien. Motoren op het droge nooit laten lopen, ook niet even. Dit is funest voor de impeller.

Na het seizoen: bij gebruik laatste keer benzineslang afkoppelen en motor net zo lang laten lopen totdat het stopt. Belangrijker bij 2-takt motoren want benzine verdampt en mengsmeringolie niet (geld niet voor olieinjectiemotoren). Olie blijft opgedroogd achter in de carburateur en geeft later veel carburatie- en startproblemen.

Geen vaarbewijs maar wel een snelle boot?
Wij stellen uw motor af op max. 20km/h. LET OP! Ondanks vaarbewijs mag je bijna nergens snel varen, alleen op toegestane gebieden zoals o.a Het Sneekermeer en Tjeukemeer. Wel is dit beperkt, gebieden zijn afgebakend.